Angielskie muffiny z jajkiem i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2781
Składniki:
- 25 g wędzonego łososia w plastrach
- 4 jajka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na równe kawałki, z których uformować kulki. Spłaszczyć je, a następnie rozsmarować pędzelkiem na nich olej z obu stron. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Składniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przekroić na połówki.
Szpinak umyć, osączyć z wody, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na przekrojone ciasto. Na to nałożyć plastry wędzonego łososia. Zagotować 1 l wody w rondlu, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do składników. Musztardę Dijon połączyć z majonezem w kubku, po czym dokładnie roztrzepać trzepaczką i polać potrawę.
Szpinak umyć, osączyć z wody, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na przekrojone ciasto. Na to nałożyć plastry wędzonego łososia. Zagotować 1 l wody w rondlu, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do składników. Musztardę Dijon połączyć z majonezem w kubku, po czym dokładnie roztrzepać trzepaczką i polać potrawę.
Komentarze (0)