Angielskie muffiny z jajkiem i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2781
Angielskie muffiny z jajkiem i łososiem
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na równe kawałki, z których uformować kulki. Spłaszczyć je, a następnie rozsmarować pędzelkiem na nich olej z obu stron. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Składniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przekroić na połówki.

Szpinak umyć, osączyć z wody, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na przekrojone ciasto. Na to nałożyć plastry wędzonego łososia. Zagotować 1 l wody w rondlu, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do składników. Musztardę Dijon połączyć z majonezem w kubku, po czym dokładnie roztrzepać trzepaczką i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów