Wegańskie trufle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1043
Składniki:
- Trufle:
- 300 g tłuczonych orzechów laskowych
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżek kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Posypka:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Opis przygotowania:
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia w rondlu na średnim ogniu, po czym przelać je do rozpuszczonej masy czekoladowej. Składniki te dobrze wymieszać, po czym wsypać do nich tłuczone orzechy, mielony cynamon i kakao. Wlać do tego olej kokosowy, syrop klonowy, dobrze wymieszać, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby rozpuszczona wcześniej czekolada zastygła. Kiedy to nastąpi, wszystko wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i łyżką do lodów uformować z tego małe kulki.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski, wlać do tego olej roślinny i mieszając na małym ogniu, rozpuścić to na płynną masę. Polać nią uformowane kulki, po czym posypać wiórkami kokosowymi.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski, wlać do tego olej roślinny i mieszając na małym ogniu, rozpuścić to na płynną masę. Polać nią uformowane kulki, po czym posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)