Baingan Bharta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1553
Baingan Bharta to indyjskie, wegetariańskie danie z grillowanego bakłażana, którego miąższ po grillowaniu jest drobno krojony i łączony z innymi warzywami, takimi jak pomidory, cebula i czosnek. Stanowi idealny dodatek do innych dań lub może być podawane samodzielne danie z pieczywem (np. roti lub pratha).
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm i zrumienić je na rozpalonym grillu. Następnie ściągnąć go z grilla, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego świeżo starty imbir, pokrojone drobno pomidory i dusić przez 2,5 minuty. Następnie dodać do tego grillowanego wcześniej bakłażana. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować zieloną papryczką chili i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)