Baingan Bharta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1286
Baingan Bharta
fot. Mike130012 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Baingan Bharta to indyjskie, wegetariańskie danie z grillowanego bakłażana, którego miąższ po grillowaniu jest drobno krojony i łączony z innymi warzywami, takimi jak pomidory, cebula i czosnek. Stanowi idealny dodatek do innych dań lub może być podawane samodzielne danie z pieczywem (np. roti lub pratha).

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm i zrumienić je na rozpalonym grillu. Następnie ściągnąć go z grilla, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego świeżo starty imbir, pokrojone drobno pomidory i dusić przez 2,5 minuty. Następnie dodać do tego grillowanego wcześniej bakłażana. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować zieloną papryczką chili i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów