Sałatka z marchwi, fasoli i migdałów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1590
Sałatka z marchwi, fasoli i migdałów
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do startej marchwi. Wsypać do tego mielone migdały i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, cukrem, kminkiem, po czym wszystko zalać oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym, wymieszać i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów