Sałatka z marchwi, fasoli i migdałów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1590
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do startej marchwi. Wsypać do tego mielone migdały i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, cukrem, kminkiem, po czym wszystko zalać oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym, wymieszać i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)