Wątróbka drobiowa z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1392
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g wątróbki drobiowej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę umyć osączyć z wody i skropić oliwą z oliwek. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich śmietanę, dodać masło i dobrze ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu wyłożyć je na talerz. Następnie wątróbkę drobiową oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć ją na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do ubitych ziemniaków na talerzu. Udekorować sałatą i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)