Wątróbka drobiowa z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1149
Wątróbka drobiowa z ziemniakami
fot. wuestenigel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę umyć osączyć z wody i skropić oliwą z oliwek. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich śmietanę, dodać masło i dobrze ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu wyłożyć je na talerz. Następnie wątróbkę drobiową oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć ją na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do ubitych ziemniaków na talerzu. Udekorować sałatą i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów