Kurczak z hummusem i roszponką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3840
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 cytryna do dekoracji
- pęczek roszponki
- główka salaty strzępiastej
- pieprz
- sól
- Hummus:
- 400 g ciecierzycy
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Roszponkę z sałatą strzępiastą wyłożyć na talerz i skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować hummus: ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przesypać do miksera. Potem dodać do niej obrany ze skóry czosnek, pastę sezamową i wlać do tego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do warzyw na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonymi płatkami chilli i smażyć do miękkości mięsa na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć, je z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować przekrojoną cytryną.
Przygotować hummus: ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przesypać do miksera. Potem dodać do niej obrany ze skóry czosnek, pastę sezamową i wlać do tego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do warzyw na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonymi płatkami chilli i smażyć do miękkości mięsa na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć, je z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować przekrojoną cytryną.
Komentarze (0)