Kurczak z hummusem i roszponką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3840
Kurczak z hummusem i roszponką
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 cytryna do dekoracji
  • pęczek roszponki
  • główka salaty strzępiastej
  • pieprz
  • sól
  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Roszponkę z sałatą strzępiastą wyłożyć na talerz i skropić sokiem cytrynowym.

Przygotować hummus: ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przesypać do miksera. Potem dodać do niej obrany ze skóry czosnek, pastę sezamową i wlać do tego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do warzyw na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonymi płatkami chilli i smażyć do miękkości mięsa na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć, je z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować przekrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów