Grzanki z jajkiem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2011
Grzanki z jajkiem i szpinakiem
fot. I Don't Know, Maybe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć na nim chleb tostowy z obu stron na rumiany kolor. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak, po czym oprószyć pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na grzanki. Zagotować 1 l wody w garnku i na wrzątek wbić jajka. Gotować do czasu aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do całości. Na koniec grzanki polać musztardą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów