Grzanki z jajkiem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2223
Składniki:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć na nim chleb tostowy z obu stron na rumiany kolor. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak, po czym oprószyć pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na grzanki. Zagotować 1 l wody w garnku i na wrzątek wbić jajka. Gotować do czasu aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do całości. Na koniec grzanki polać musztardą.
Komentarze (0)