Wątróbka drobiowa w sosie winnym i cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1929
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- 20 g pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Sos winny:
- 250 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pokroić na drobne kawałki. Wątróbkę drobiową umyć, osączyć z wody, zalać mlekiem i moczyć przez 40 minut. Po tym czasie osączyć ją z mleka, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym majerankiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać ze zmiksowaną masą. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, po czym nałożyć na nie wymieszane składniki. Całość zawinąć w małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos winny: czosnek obrać ze skóry i w całości przełożyć na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Czosnek smażyć przez 40 sekund, potem wlać do niego wino półsłodkie i szybko zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i zalać nim składniki na talerzu.
Przygotować sos winny: czosnek obrać ze skóry i w całości przełożyć na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Czosnek smażyć przez 40 sekund, potem wlać do niego wino półsłodkie i szybko zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i zalać nim składniki na talerzu.
Komentarze (0)