Chłodnik z botwiny
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1476
Składniki:
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2 buraczki czerwone
- 2 jaja
- 1 l wody
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek małosolny
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek i koperek pokroić drobno. Rzodkiewkę pozbawić ogonków, liści i pokroić ją w cienkie plastry. Ogórka małosolnego pokroić w drobną kostkę. Botwinkę (bez liści) pokroić na małe kawałki. Buraczki czerwone obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry.
Następnie do rondla wlać 1 l wody, wrzucić do tego pokrojone wcześniej buraczki czerwone i gotować je na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę bez liści i gotować ją z buraczkami do jej miękkości. Kiedy botwina zmięknie, całość ściągnąć z ognia, wlać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać i dobrze przestudzić.
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i wymieszać go z jogurtem naturalnym. Po wymieszaniu przelać do przestudzonego wcześniej wywaru i dodać o tego pokrojonego ogórka małosolnego, rzodkiewkę, szczypiorek oraz zielony koperek. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przelać do misek.
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości w misce. Wszystko udekorować listkami botwinki, zielonym koperkiem.
Następnie do rondla wlać 1 l wody, wrzucić do tego pokrojone wcześniej buraczki czerwone i gotować je na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę bez liści i gotować ją z buraczkami do jej miękkości. Kiedy botwina zmięknie, całość ściągnąć z ognia, wlać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać i dobrze przestudzić.
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i wymieszać go z jogurtem naturalnym. Po wymieszaniu przelać do przestudzonego wcześniej wywaru i dodać o tego pokrojonego ogórka małosolnego, rzodkiewkę, szczypiorek oraz zielony koperek. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przelać do misek.
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości w misce. Wszystko udekorować listkami botwinki, zielonym koperkiem.
Komentarze (0)