Dymka z wątróbką drobiową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1870
Składniki:
- 40 g wątróbki drobiowej
- 20 dymek
- 4 łyżki oleju
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dymki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Następnie wątróbkę drobiową opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z wody wątróbkę drobiową, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem oraz tymiankiem i smażyć do miękkości. na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej dymki na talerzu.
Komentarze (0)