Dymka z wątróbką drobiową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1870
Dymka z wątróbką drobiową
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wątróbki drobiowej
  • 20 dymek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dymki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Następnie wątróbkę drobiową opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z wody wątróbkę drobiową, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem oraz tymiankiem i smażyć do miękkości. na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej dymki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów