Kemma z curry
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1845
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 6 łyżek oleju
- 2 ziemniaki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka zielonego groszku z zalewy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżka curry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do zeszklonych składników. Dodać do tego również mięso mielone, pokrojone ziemniaki, marchew i smażyć przez 4 minuty. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, anyżem i kminkiem. Następnie dodać osączony z zalewy groszek zielony, koncentrat pomidorowy oraz curry, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wszystko posypać pokrojoną w cienkie plastry papryką chili.
Komentarze (0)