Kemma z curry

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1845
Kemma z curry
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ziemniaki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka zielonego groszku z zalewy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do zeszklonych składników. Dodać do tego również mięso mielone, pokrojone ziemniaki, marchew i smażyć przez 4 minuty. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, anyżem i kminkiem. Następnie dodać osączony z zalewy groszek zielony, koncentrat pomidorowy oraz curry, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wszystko posypać pokrojoną w cienkie plastry papryką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów