Chłodnik warzywny z tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2011
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g czerwonej fasoli w zalewie
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 6 młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. Fasole osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone ziemniaki, świeży tymianek i zalać bulionem warzywnym. Wlać do tego pomidory z puszki oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość gotować do miękkości warzyw, po czym dodać do tego koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i schłodzić w lodówce. Po wyciągnięciu z lodówki posypać pokruszonym na małe kawałki tofu.
Komentarze (0)