Wątroba gęsia z ziemniakami i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1502
Składniki:
- 6 wątróbek gęsich
- 4 słodkie ziemniaki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki, szpinak oraz wątróbkę gęsia umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Słodkie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie mąkę przesypać i wymieszać ze szczyptą soli oraz pieprzu. W wymieszanych składnikach obtoczyć wątróbki gęsie, po czym zlepić ręcznie z ugotowanymi i pokrojonymi wcześniej ziemniakami. Wszystko przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Gotową potrawę skropić sosem sojowym.
Komentarze (0)