Risotto z dynią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1549
Risotto z dynią
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 łyżek masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 małe dynie
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2 dymki
  • 2 łyżki roztopionego masła do wysmarowania dyni
  • 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynie przekroić w górnej części, oczyścić środki, usunąć nasiona, wysmarować rozpuszczonym masłem, oprószyć szczyptą soli i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec ją do miękkości miąższu. Po upieczeniu przełożyć na tacę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej dymki wsypać ryż, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Wlać do tego wino wytrawne, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić przyprawami do smaku, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania wsypać do tego tarty parmezan i gotować do rozpuszczenia się sera. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do pieczonej dyni. Gotową potrawę przyozdobić kwiatem i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów