Risotto z dynią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1757
Składniki:
- 5 łyżek masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 małe dynie
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 dymki
- 2 łyżki roztopionego masła do wysmarowania dyni
- 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynie przekroić w górnej części, oczyścić środki, usunąć nasiona, wysmarować rozpuszczonym masłem, oprószyć szczyptą soli i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec ją do miękkości miąższu. Po upieczeniu przełożyć na tacę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej dymki wsypać ryż, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Wlać do tego wino wytrawne, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić przyprawami do smaku, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania wsypać do tego tarty parmezan i gotować do rozpuszczenia się sera. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do pieczonej dyni. Gotową potrawę przyozdobić kwiatem i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)