Inari sushi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4524
Składniki:
- 180 g tofu w torebkach sojowych
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 20 g wędzonej sardeli
- 5 g suszonych wiśni
- 2 awokado
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka sezamu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Awokado oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Sardelę oczyścić ze skóry ości i połamać na drobne kawałki. Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać kawałki ryby wędzonej, smażony sezam, pokrojonego ogórka i awokado. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Torebki tofu rozciąć z jednej strony i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Do smażonych torebek tofu nałożyć wymieszane składniki mi przełożyć na talerz. Suszone wiśnie sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i dodać do potrawy.
Komentarze (0)