Gołąbki mięsne z kapusty włoskiej
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ryżu
- 8 liści kapusty włoskiej
- 8 listków laurowych
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 l wrzącej wody
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- sos sojowy
- sól
Opis przygotowania:
Liście kapusty włoskiej sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stolnicy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać ją do odparowanego wcześniej ryżu.
Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym (kilka kropel) i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Wszystko oprószyć pieprzem ziołowym, dobrze wymieszać, nałożyć łyżką na rozłożone liści kapusty i dokładnie zawinąć. Całość obwiązać sznurkiem spożywczym i nałożyć liście laurowe. Zawinięte gołąbki przełożyć do rondla, zalać je do połowy wodą i gotować przez 20-30 minut na średnim ogniu.
Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym (kilka kropel) i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Wszystko oprószyć pieprzem ziołowym, dobrze wymieszać, nałożyć łyżką na rozłożone liści kapusty i dokładnie zawinąć. Całość obwiązać sznurkiem spożywczym i nałożyć liście laurowe. Zawinięte gołąbki przełożyć do rondla, zalać je do połowy wodą i gotować przez 20-30 minut na średnim ogniu.
Komentarze (0)