Stek wołowy z ziemniakami i sosem anchois

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3263
Stek wołowy z ziemniakami i sosem anchois
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos anchois:
  • 50 ml brandy
  • 30 g filetów z sardeli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz rybę umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki zalać 2 l wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowane i pokrojone wcześniej ziemniaki, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją pieprzem, solą, majerankiem i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na pół-krwisto. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos anchois: czosnek obrać ze skory i zeszklić na 1 łyżce masła. Następnie wlać do tego brandy i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Jedną łyżkę masła rozetrzeć z olejem oraz podrobionymi kawałkami sardeli, po czym dodać do tego musztardę, sok cytrynowy, dokładnie rozetrzeć i przełożyć do smażonych składników. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 2 minuty pod przykryciem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Danie udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów