Klopsy ryżowe z ziemniakami i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2881
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 100 g konfitury z borówek
- 4 kiszone ogórki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka maki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do sypko i odparować. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do ryżu. Szczypiorek oraz koperek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do ryżu z jajkami. Następnie składniki wymieszać, uformować ręcznie kulki i przełożyć na talerz. Ziemniaki oskrobać ze skóry, umyć, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do kulek ryżowych. Ogórki kiszone pokroić w ćwiartki i dodać do całości.
Przygotować sos: boczek pokroić w drobną kostkę, potem wrzucić go na rozgrzana patelnię i przyrumienić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, zeszklić i wlać olej. Dodać do tego przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i przelać na potrawę. Dodać do tego konfiturę z borówek i udekorować całe danie zielonym koperkiem.
Przygotować sos: boczek pokroić w drobną kostkę, potem wrzucić go na rozgrzana patelnię i przyrumienić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, zeszklić i wlać olej. Dodać do tego przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i przelać na potrawę. Dodać do tego konfiturę z borówek i udekorować całe danie zielonym koperkiem.
Komentarze (0)