Tofu z ziemniakami i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3145
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 40 g tofu
- 6 łyżek oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka przypraw do ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy Tzatziki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zrumienić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju. Potem oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i przełożyć na talerz. Tofu przysmażyć z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ziemniaków. Pomidora oraz ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry i dodać do potrawy.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę. Dodać do niego 1 łyżkę przypraw Tzatziki, zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z 2 łyżkami majonezu i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę. Dodać do niego 1 łyżkę przypraw Tzatziki, zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z 2 łyżkami majonezu i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)