Falafel z grzybami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1486
Falafel z grzybami i orzechami
fot. wuestenigel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do smażenia

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć ją przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przepuścić ją przez maszynkę do mięsa do miski.

Suszone grzyby połamać na drobne kawałeczki, zalać je wrzącą wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałeczki i dodać do ciecierzycy w misce wraz z tłuczonymi orzechami włoskimi oraz obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, kminem rzymskim, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotlety ręcznie.

Kotlety przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Sałatę umyć, osączyć z wody skropić oliwą z oliwek i dodać do potrawy. Wszystko udekorować płatkami migdałowymi, żurawiną i posypać czarnym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów