Falafel z grzybami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1486
Składniki:
- 350 g ciecierzycy
- 100 g tłuczonych orzechów włoskich
- 3 g suszonych prawdziwków
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżej żurawiny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 główka czerwonej sałaty
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy do smażenia
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć ją przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przepuścić ją przez maszynkę do mięsa do miski.
Suszone grzyby połamać na drobne kawałeczki, zalać je wrzącą wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałeczki i dodać do ciecierzycy w misce wraz z tłuczonymi orzechami włoskimi oraz obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, kminem rzymskim, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotlety ręcznie.
Kotlety przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Sałatę umyć, osączyć z wody skropić oliwą z oliwek i dodać do potrawy. Wszystko udekorować płatkami migdałowymi, żurawiną i posypać czarnym sezamem.
Suszone grzyby połamać na drobne kawałeczki, zalać je wrzącą wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałeczki i dodać do ciecierzycy w misce wraz z tłuczonymi orzechami włoskimi oraz obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, kminem rzymskim, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotlety ręcznie.
Kotlety przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Sałatę umyć, osączyć z wody skropić oliwą z oliwek i dodać do potrawy. Wszystko udekorować płatkami migdałowymi, żurawiną i posypać czarnym sezamem.
Komentarze (0)