Warzywa z mięsem, jajkiem, serem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1715
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki tartego sera cheddar
- 2 pomidory rzymskie
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je na kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego ugotowane pokrojone ziemniaki i paprykę. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i razem roztrzepać je widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż składniki się zetną. Wtedy ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać świeżo startym serem cheddar, pokrojonymi pomidorami i polać kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)