Kurczak marynowany z grilla z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1923
Składniki:
- 4 zielone szparagi
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 żółta cukinia
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Mięso oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, wsypać suszony tymianek, oregano i połamane na drobne kawałeczki liście laurowe. Całość wymieszać, po czym obtoczyć w tym piersi z kurczaka.
Mięso z marynatą wstawić na 4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu z lodówki, oczyścić marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla do czasu, aż będzie miękkie z obu stron. Gotowe ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do kolejnej miski. Ogórki oraz cukinię pokroić w cienkie plastry i dodać do szparagów w misce. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw. Całość skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, wsypać do tego suszoną kolendrę, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie wymieszać i przełożyć do składników na talerzu. Udekorować pokrojoną cytryną.
Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, wsypać suszony tymianek, oregano i połamane na drobne kawałeczki liście laurowe. Całość wymieszać, po czym obtoczyć w tym piersi z kurczaka.
Mięso z marynatą wstawić na 4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu z lodówki, oczyścić marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla do czasu, aż będzie miękkie z obu stron. Gotowe ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do kolejnej miski. Ogórki oraz cukinię pokroić w cienkie plastry i dodać do szparagów w misce. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw. Całość skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, wsypać do tego suszoną kolendrę, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie wymieszać i przełożyć do składników na talerzu. Udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)