Warzywa z makaronem w sosie serowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4892
Składniki:
- 39 g makaronu wstążki
- 20 g zielonych szparagów
- 1 mała bagietka
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos serowy:
- 200 ml śmietany 18 %
- 5 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, po czym razem ze szparagami przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron wstążki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować sos serowy: masło stopić na patelni, dodać do niego mąkę, po czym dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu zmiany koloru (ale nie rumienić). Potem do smażonych składników wlać śmietanę, wsypać tarty parmezan i cały czas mieszać łyżką drewnianą do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa, makaron, pokrojoną paprykę, wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, wysmarować z obu stron olejem i usmażyć grzanki na średnim ogniu na patelni. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu dodać do całości.
Przygotować sos serowy: masło stopić na patelni, dodać do niego mąkę, po czym dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu zmiany koloru (ale nie rumienić). Potem do smażonych składników wlać śmietanę, wsypać tarty parmezan i cały czas mieszać łyżką drewnianą do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa, makaron, pokrojoną paprykę, wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, wysmarować z obu stron olejem i usmażyć grzanki na średnim ogniu na patelni. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu dodać do całości.
Komentarze (0)