Warzywa z makaronem w sosie serowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4892
Warzywa z makaronem w sosie serowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 39 g makaronu wstążki
  • 20 g zielonych szparagów
  • 1 mała bagietka
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos serowy:
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 5 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, po czym razem ze szparagami przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron wstążki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować sos serowy: masło stopić na patelni, dodać do niego mąkę, po czym dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu zmiany koloru (ale nie rumienić). Potem do smażonych składników wlać śmietanę, wsypać tarty parmezan i cały czas mieszać łyżką drewnianą do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa, makaron, pokrojoną paprykę, wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Bagietkę pokroić na cienkie kromki, wysmarować z obu stron olejem i usmażyć grzanki na średnim ogniu na patelni. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów