Ravioli z kuskusu z serem i mięsem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2106
Składniki:
- 200 ml sosu z ananasem Uncle Bens
- 5 g tartego parmezanu
- natka zielonego jarmużu
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1,5 szklanki kuskusu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Wypełnienie:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 5 g tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć i osączyć z wody. Sos z ananasem przelać do młlej miseczki i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z kuskusem oraz szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajka i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione podzielić na dwa równe kawałki, po czym każdy z nich rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone połączyć z tartym parmezanem. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojonym drobno czosnek. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżką na rozwałkowany jeden kawałek ciasta i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
Nakryte składniki pokroić ostrym nożem w kwadraty, a potem zlepić ręcznie. Zlepione wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć obok sosu ananasowego. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem i udekorować natką zielonego jarmużu.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z kuskusem oraz szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajka i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione podzielić na dwa równe kawałki, po czym każdy z nich rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone połączyć z tartym parmezanem. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojonym drobno czosnek. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżką na rozwałkowany jeden kawałek ciasta i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
Nakryte składniki pokroić ostrym nożem w kwadraty, a potem zlepić ręcznie. Zlepione wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć obok sosu ananasowego. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem i udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)