Ravioli z kuskusu z serem i mięsem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2106
Ravioli z kuskusu z serem i mięsem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu z ananasem Uncle Bens
  • 5 g tartego parmezanu
  • natka zielonego jarmużu
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki kuskusu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Wypełnienie:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 g tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć i osączyć z wody. Sos z ananasem przelać do młlej miseczki i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z kuskusem oraz szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajka i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione podzielić na dwa równe kawałki, po czym każdy z nich rozwałkować na grubość 0,7 mm.

Przygotować wypełnienie: mięso mielone połączyć z tartym parmezanem. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojonym drobno czosnek. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżką na rozwałkowany jeden kawałek ciasta i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

Nakryte składniki pokroić ostrym nożem w kwadraty, a potem zlepić ręcznie. Zlepione wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć obok sosu ananasowego. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem i udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów