Warzywa z serem kozim i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1595
Składniki:
- 40 g twarogu koziego
- 20 g wędzonej szynki
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz pietruszkę przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno zielony koperek, pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć do chwili, aż szynka się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Do całości dodać twaróg kozi, a wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)