Warzywa z serem kozim i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1406
Warzywa z serem kozim i szynką
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g twarogu koziego
  • 20 g wędzonej szynki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz pietruszkę przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno zielony koperek, pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć do chwili, aż szynka się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Do całości dodać twaróg kozi, a wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów