Warzywa w sosie musztardowo-miodowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1445
Warzywa w sosie musztardowo-miodowym
fot. Justinc (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml octu jabłkowego
  • 150 g cukru
  • 2 l wody
  • sól
  • Zalewa:
  • 2 żółte pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 zielona cukinia
  • 1 mały kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Sos:
  • 100 ml miodu lipowego
  • 50 ml musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować zalewę: warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Kalafiora podzielić na różyczki. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Wszystkie pokrojone wcześniej warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je wodą, octem jabłkowym, zasypać cukrem i szybko razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu warzywa odcedzić i przełożyć do miski.

Przygotować sos: miód lipowy przełożyć do miski, dodać do niego musztardę i kurkumę. Potem wsypać do tego mielona kolendrę, kminek i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać widelcem i połączyć z gotowanymi warzywami z miski. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Podawać do spożycia po 15 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów