Warzywa w sosie musztardowo-miodowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1445
Składniki:
- 600 ml octu jabłkowego
- 150 g cukru
- 2 l wody
- sól
- Zalewa:
- 2 żółte pomidory
- 2 marchewki
- 1 zielona cukinia
- 1 mały kalafior
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- Sos:
- 100 ml miodu lipowego
- 50 ml musztardy Dijon
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować zalewę: warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Kalafiora podzielić na różyczki. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Wszystkie pokrojone wcześniej warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je wodą, octem jabłkowym, zasypać cukrem i szybko razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu warzywa odcedzić i przełożyć do miski.
Przygotować sos: miód lipowy przełożyć do miski, dodać do niego musztardę i kurkumę. Potem wsypać do tego mielona kolendrę, kminek i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać widelcem i połączyć z gotowanymi warzywami z miski. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Podawać do spożycia po 15 minutach.
Przygotować sos: miód lipowy przełożyć do miski, dodać do niego musztardę i kurkumę. Potem wsypać do tego mielona kolendrę, kminek i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać widelcem i połączyć z gotowanymi warzywami z miski. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Podawać do spożycia po 15 minutach.
Komentarze (0)