Warzywa z imbirem i sosem pomarańczowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3007
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 zielona cykoria
- sól
- pieprz biały
- Na sos pomarańczowy:
- 3 łyżki tartego drobno imbiru
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego Tamari
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta cukru
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę czerwoną i cykorię sparzyć lekko osolonym wrzątkiem i osączyć z wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do sparzonych warzyw. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć ze składnikami. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w 1 l lekko osolonej wody, odcedzić i dodać do całości.
Przygotować sos pomarańczowy: imbir zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać do niego sok pomarańczowy, olej roślinny, sos sojowy i ocet ryżowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, szczyptą cukru, dokładnie wymieszać i przełożyć na warzywa.
Przygotować sos pomarańczowy: imbir zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać do niego sok pomarańczowy, olej roślinny, sos sojowy i ocet ryżowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, szczyptą cukru, dokładnie wymieszać i przełożyć na warzywa.
Komentarze (0)