Warzywa z imbirem i sosem pomarańczowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2794
Warzywa z imbirem i sosem pomarańczowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 zielona cykoria
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos pomarańczowy:
  • 3 łyżki tartego drobno imbiru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta cukru

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć. Kapustę czerwoną i cykorię sparzyć lekko osolonym wrzątkiem i osączyć z wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do sparzonych warzyw. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć ze składnikami. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w 1 l lekko osolonej wody, odcedzić i dodać do całości.

Przygotować sos pomarańczowy: imbir zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać do niego sok pomarańczowy, olej roślinny, sos sojowy i ocet ryżowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, szczyptą cukru, dokładnie wymieszać i przełożyć na warzywa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów