Warzywa z sosem sojowym, miodem i pędami bambusa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3262
Składniki:
- 150 g pędów z bambusa w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 mały por
- 1 mała, czerwona papryczka chili
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Paprykę zieloną oraz chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Por pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej warzywa. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu i wlać do nich miód oraz sos sojowy, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego pędy z bambusa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)