Babeczki z imbirem i kremem pomarańczowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3121
Składniki:
- Na ciasto:
- 125 g mąki
- 120 g cukru
- 120 g masła
- różnorodne ozdoby cukrowe do ciast
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- Na krem:
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 15 dag cukru pudru
- 200 ml śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wbić jajka, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczowa, imbir, cynamon i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do małych foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na ciemnobrązowy kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić w foremkach.
Przygotować krem pomarańczowy: sok pomarańczowy postawić na małym ogniu, dodać do niego 2 opakowania budyniu waniliowego i ugotować na gęstą masę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z masą budyniową, dokładnie zmiksować, przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Na masę wyłożyć gotowe ozdoby do ciast.
Przygotować krem pomarańczowy: sok pomarańczowy postawić na małym ogniu, dodać do niego 2 opakowania budyniu waniliowego i ugotować na gęstą masę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z masą budyniową, dokładnie zmiksować, przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Na masę wyłożyć gotowe ozdoby do ciast.
Komentarze (0)