Babeczki z imbirem i kremem pomarańczowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3121
Babeczki z imbirem i kremem pomarańczowym
fot. LittleMissCupcakeParis / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 125 g mąki
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • różnorodne ozdoby cukrowe do ciast
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • Na krem:
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 200 ml śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wbić jajka, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczowa, imbir, cynamon i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do małych foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na ciemnobrązowy kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić w foremkach.

Przygotować krem pomarańczowy: sok pomarańczowy postawić na małym ogniu, dodać do niego 2 opakowania budyniu waniliowego i ugotować na gęstą masę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z masą budyniową, dokładnie zmiksować, przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Na masę wyłożyć gotowe ozdoby do ciast.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów