Cebula panierowana z krewetkami i sosem pomarańczowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4698
Składniki:
- 200 ml jasnego piwa
- 4 duże cebule
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos pomarańczowy:
- 200 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego wasabi
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć pieprzem i solą. Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z letnią wodą i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie w wyrobionym cieście zanurzyć krewetki, wyciągnąć i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju. Smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Piwo przelać do miseczki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w plastry i usunąć środki. Plastry cebuli zanurzyć w piwie, potem panierować w mące zmieszanej z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli oraz pieprzu i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do krewetek. Przygotować sos pomarańczowy: sok pomarańczowy wymieszać z musztardą, suszonym wasabi i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut do lodówki, po czym wyciągnąć, przelać do małej miseczki i podawać z całością.
Komentarze (0)