Cebula panierowana z krewetkami i sosem pomarańczowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4698
Cebula panierowana z krewetkami i sosem pomarańczowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jasnego piwa
  • 4 duże cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos pomarańczowy:
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego wasabi
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć pieprzem i solą. Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z letnią wodą i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie w wyrobionym cieście zanurzyć krewetki, wyciągnąć i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju. Smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Piwo przelać do miseczki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w plastry i usunąć środki. Plastry cebuli zanurzyć w piwie, potem panierować w mące zmieszanej z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli oraz pieprzu i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do krewetek. Przygotować sos pomarańczowy: sok pomarańczowy wymieszać z musztardą, suszonym wasabi i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut do lodówki, po czym wyciągnąć, przelać do małej miseczki i podawać z całością.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów