Mintaj w sosie pomarańczowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3252
Składniki:
- 500 g mrożonych filetów z mintaja
- 100 g masła
- 4 pomarańcze
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- cukier do smaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety mintaja rozmrozić i oprószyć pieprzem i solą. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, mąkę wysypać do drugiego talerza. Następnie rybę namoczyć w jajku, potem w mące i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone wyłożyć na talerz. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i wycisnąć sok z 2 pomarańczy, a 2 kolejne pokroić w drobna kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę szalotkę i zeszklić. Do cebuli dodać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i pokrojony miąższ. Dodać estragon, doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać pokrojony na kawałki szczypiorek, wlać śmietanę i rozmieszać. Włożyć smażoną rybę i dusić pod przykryciem przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)