Pudding chlebowy z lodami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2153
Składniki:
- 40 ml lodów waniliowych
- 30 g truskawek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru
- Na pudding:
- 6 kromek chleba pszennego
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Przygotować pudding: jajka wbić do miski, wlać mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Gotową masę przelać do odpowiedniego naczynia do zapiekania i nakryć kromkami chleba. Całość posypać szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec do czasu, aż chleb się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić na kawałki. Do pokrojonych truskawek wsypać cukier, wlać sok cytrynowy i zmiksować mikserem. Lody waniliowe wyłożyć na upieczony wcześniej pudding, a całość polać zmiksowanymi składnikami.
Komentarze (0)