Pudding chlebowy z lodami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2153
Pudding chlebowy z lodami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 ml lodów waniliowych
  • 30 g truskawek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
  • Na pudding:
  • 6 kromek chleba pszennego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Przygotować pudding: jajka wbić do miski, wlać mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Gotową masę przelać do odpowiedniego naczynia do zapiekania i nakryć kromkami chleba. Całość posypać szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec do czasu, aż chleb się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić na kawałki. Do pokrojonych truskawek wsypać cukier, wlać sok cytrynowy i zmiksować mikserem. Lody waniliowe wyłożyć na upieczony wcześniej pudding, a całość polać zmiksowanymi składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów