Domowa kiełbasa drobiowa z ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 41
Domowa kiełbasa drobiowa z ziemniakami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 m jelita wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka mielonego ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • bazylia do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Jelito wołowe przełożyć do miski, zalać je ciepłą wodą, wsypać do tego 0,5 łyżeczki soli, wymieszać i moczyć prze 30 minut. Następnie piersi z indyka pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć pokroić je w drobną kostkę do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce wraz z pokrojonym mięsem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego i ziołowego, suszonym majerankiem i dobrze wymieszać. Następnie jelito wołowe wyciągnąć z wody i nadziać za pomocą maszynki do nadziewania kiełbas.

Uformowaną kiełbasę, włożyć do rondla z 2 l wrzącej wody i parzyć przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, podzielić na porcje, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomidorami oraz bazylią.

1 komentarz

Super, domowa kiełbasa jest najlepsza! Przynajmniej ma się pewność, co jest w środku.

Podobne przepisy