Domowa kiełbasa drobiowa z ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1105
Składniki:
- 800 g piersi z indyka
- 1 kg ziemniaków
- 2 m jelita wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka mielonego ziołowego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 l ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- bazylia do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Jelito wołowe przełożyć do miski, zalać je ciepłą wodą, wsypać do tego 0,5 łyżeczki soli, wymieszać i moczyć prze 30 minut. Następnie piersi z indyka pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć pokroić je w drobną kostkę do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce wraz z pokrojonym mięsem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego i ziołowego, suszonym majerankiem i dobrze wymieszać. Następnie jelito wołowe wyciągnąć z wody i nadziać za pomocą maszynki do nadziewania kiełbas.
Uformowaną kiełbasę, włożyć do rondla z 2 l wrzącej wody i parzyć przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, podzielić na porcje, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomidorami oraz bazylią.
Uformowaną kiełbasę, włożyć do rondla z 2 l wrzącej wody i parzyć przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, podzielić na porcje, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomidorami oraz bazylią.
Komentarze (1)
Super, domowa kiełbasa jest najlepsza! Przynajmniej ma się pewność, co jest w środku.