Rurki z bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4090
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i pociąć na równe kwadraty. Następnie foremki do rurek wysmarować masłem i obtoczyć cukrem. Na obtoczone foremki nałożyć kwadraty ciasta i dokładnie zlepić rogi. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować nim zawinięte ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć do upieczonego ciasta.
Komentarze (0)