Rurki z bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4090
Rurki z bitą śmietaną
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i pociąć na równe kwadraty. Następnie foremki do rurek wysmarować masłem i obtoczyć cukrem. Na obtoczone foremki nałożyć kwadraty ciasta i dokładnie zlepić rogi. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować nim zawinięte ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć do upieczonego ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów