Warzywa smażone z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 196
Warzywa smażone z serem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białego sera twarogowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 1 kalafior
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Sałatę podzielić na liści i razem z rukolą skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i przełożyć na talerz. Pomidory i bakłażany pokroić w cienkie plastry, oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, mieloną ostrą papryka chili i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy warzywa te ściągnąć z patelni i dodać do zieleniny na talerzu.

Kalafiora pokroić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego kalafiora dodać ser twarogowy, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów