Omlet z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1165
Omlet z warzywami
fot. veganheathen (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g zielonych szparagów
  • 6 jaj
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju do miękkości. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć suszonym rozmarynem, szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i dodać do smażonych ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Przelać to na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do chwili, aż całość się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów