Omlet z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1130
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g zielonych szparagów
- 6 jaj
- 4 pomidory
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju do miękkości. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć suszonym rozmarynem, szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i dodać do smażonych ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Przelać to na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do chwili, aż całość się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)