Warzywa smażone w ziołach z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1496
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 jajka
- 2 liście świeżej bazylii
- 1 cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w grubą kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, kminu rzymskiego i mielonej papryki. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i smażyć razem przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do nich ugotowane wcześniej ziemniaki oraz pokrojone wszystkie warzywa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, dodać do nich po jednym liściu świeżej bazylii, oprószyć szczyptą soli i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)