Twaróg domowy z musli i bezami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1928
Twaróg domowy z musli i bezami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki musli z bakaliami
  • 2 ozdobne kwiaty polne do dekoracji
  • Na twaróg:
  • 1 l mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • Na bezy:
  • 3 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki kakao

Opis przygotowania:

Listki mięty oraz kwiaty polne umyć i osączyć z wody.

Przygotować twaróg: do rondla wlać mleko, następnie postawić je na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wlać do tego sok cytrynowy, zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do czasu, aż ze składników utworzy się serwatka. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przelać na gazę i dokładnie odcedzić. Odcedzone składniki przełożyć na talerz.

Przygotować bezy: cukier puder przesypać do miski, dodać do tego białka jaj i razem zmiksować na sztywną pianę. Pianę podzielić na dwie części: jedną część przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a drugą zasypać kakao, ponownie zmiksować, po czym również przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia z białą pianą.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć składniki z piekarnika, przestudzić i dodać do twarogu. Wszystko posypać musli z bakaliami oraz udekorować listkami świeżej mięty i polnymi kwiatami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów