Twaróg domowy z musli i bezami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2134
Składniki:
- 6 listków świeżej mięty
- 2 łyżki musli z bakaliami
- 2 ozdobne kwiaty polne do dekoracji
- Na twaróg:
- 1 l mleka 3,2%
- 0,5 szklanki soku cytrynowego
- Na bezy:
- 3 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki kakao
Opis przygotowania:
Listki mięty oraz kwiaty polne umyć i osączyć z wody.
Przygotować twaróg: do rondla wlać mleko, następnie postawić je na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wlać do tego sok cytrynowy, zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do czasu, aż ze składników utworzy się serwatka. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przelać na gazę i dokładnie odcedzić. Odcedzone składniki przełożyć na talerz.
Przygotować bezy: cukier puder przesypać do miski, dodać do tego białka jaj i razem zmiksować na sztywną pianę. Pianę podzielić na dwie części: jedną część przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a drugą zasypać kakao, ponownie zmiksować, po czym również przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia z białą pianą.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć składniki z piekarnika, przestudzić i dodać do twarogu. Wszystko posypać musli z bakaliami oraz udekorować listkami świeżej mięty i polnymi kwiatami.
Przygotować twaróg: do rondla wlać mleko, następnie postawić je na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wlać do tego sok cytrynowy, zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do czasu, aż ze składników utworzy się serwatka. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przelać na gazę i dokładnie odcedzić. Odcedzone składniki przełożyć na talerz.
Przygotować bezy: cukier puder przesypać do miski, dodać do tego białka jaj i razem zmiksować na sztywną pianę. Pianę podzielić na dwie części: jedną część przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a drugą zasypać kakao, ponownie zmiksować, po czym również przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia z białą pianą.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć składniki z piekarnika, przestudzić i dodać do twarogu. Wszystko posypać musli z bakaliami oraz udekorować listkami świeżej mięty i polnymi kwiatami.
Komentarze (0)