Warzywa smażone w koszu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2310
Warzywa smażone w koszu
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 bułki jak do knyszy lub okrągły chleb
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 opakowanie orzeszków nerkowca
  • 1 mała puszka miniaturowej kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • Na sos:
  • 3 łyżki soku z ananasa
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 główka sałaty
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

W środku bułek wyżłobić otwory i wyrównać palcami. Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Wylać zalewę z puszki kukurydzy. Przygotować orzeszki nerkowca. Pokroić paprykę, pomidory, marchew i cebulę. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić marchew, orzeszki nerkowca, kukurydzę, paprykę, cebulę i pomidory. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć kilka minut, a następnie całość przełożyć do otworów w bułkach.

Przygotować sos. Na patelnie wylać sok ananasa, sos sojowy, mąkę, ocet winny i przecier pomidorowy. Doprawić szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Sosem polać warzywa w bułce.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego bułki i trzymać przez 1 minutę. Gotowy kosz z warzywami podajemy na talerzu udekorowanym sałatą, pomidorem i papryką. Do spożycia podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów