Warzywa smażone w koszu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2310
Składniki:
- 2 bułki jak do knyszy lub okrągły chleb
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 1 opakowanie orzeszków nerkowca
- 1 mała puszka miniaturowej kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- Na sos:
- 3 łyżki soku z ananasa
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 główka sałaty
- szczypta soli
Opis przygotowania:
W środku bułek wyżłobić otwory i wyrównać palcami. Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Wylać zalewę z puszki kukurydzy. Przygotować orzeszki nerkowca. Pokroić paprykę, pomidory, marchew i cebulę. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić marchew, orzeszki nerkowca, kukurydzę, paprykę, cebulę i pomidory. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć kilka minut, a następnie całość przełożyć do otworów w bułkach.
Przygotować sos. Na patelnie wylać sok ananasa, sos sojowy, mąkę, ocet winny i przecier pomidorowy. Doprawić szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Sosem polać warzywa w bułce.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego bułki i trzymać przez 1 minutę. Gotowy kosz z warzywami podajemy na talerzu udekorowanym sałatą, pomidorem i papryką. Do spożycia podajemy na ciepło.
Przygotować sos. Na patelnie wylać sok ananasa, sos sojowy, mąkę, ocet winny i przecier pomidorowy. Doprawić szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Sosem polać warzywa w bułce.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego bułki i trzymać przez 1 minutę. Gotowy kosz z warzywami podajemy na talerzu udekorowanym sałatą, pomidorem i papryką. Do spożycia podajemy na ciepło.
Komentarze (0)