Warzywa smażone z ananasem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4459
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 1 brokuł
- 1 ananas
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki ryżu
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ananasa dokładnie umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ananasa obrać ze skóry, a miąższ pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym osączyć z wody i przesypać go na rozgrzany olej na patelni. Następnie smażyć do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej warzywa i ananasa, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać wodą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości składników. Podczas duszenia wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżka. Gotowe danie podawać w naczyniu, w którym się dusiło.
Komentarze (0)