Ciastka ule
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5116
Składniki:
- 12 okrągłych biszkoptów
- Masa:
- 400 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g miękkiego masła
- 50 ml płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Krem:
- 8 czekoladek z adwokatem
- 100 g sera mascarpone
Opis przygotowania:
Przygotować masę: mielone orzechy oraz migdały przełożyć razem do jednej miski. Dodać do tego masło, wsypać cukier brązowy, wlać miód lipowy, sok z cytryny i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do specjalnych foremek na ciastka ule, po czym szpikulcem z tych foremek zrobić wgłębienie w środku masy na wypełnienie kremem.
Przygotować krem: czekoladki z adwokatem pozbawić czekolady, a nadzienie przełożyć do miski. Dodać do niego ser mascarpone, zmiksować mikserem, po czym powstałą masę nałożyć łyżeczką do zrobionych wcześniej wgłębień i całość położyć na okrągłych biszkoptach.
Tak przygotowane ciastka wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować krem: czekoladki z adwokatem pozbawić czekolady, a nadzienie przełożyć do miski. Dodać do niego ser mascarpone, zmiksować mikserem, po czym powstałą masę nałożyć łyżeczką do zrobionych wcześniej wgłębień i całość położyć na okrągłych biszkoptach.
Tak przygotowane ciastka wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (2)
Pycha, najbardziej lubię z alkoholowym nadzieniem!
Kupiłam na Allegro foremkę do tych ciastek i jestem zajarana nimi, mega pyszne !!