Ciastka ule

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 51
Ciastka ule
fot. tommyandone (elements.envato.com)

Składniki:

  • 12 okrągłych biszkoptów
  • Masa:
  • 400 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem:
  • 8 czekoladek z adwokatem
  • 100 g sera mascarpone

Opis przygotowania:

Przygotować masę: mielone orzechy oraz migdały przełożyć razem do jednej miski. Dodać do tego masło, wsypać cukier brązowy, wlać miód lipowy, sok z cytryny i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do specjalnych foremek na ciastka ule, po czym szpikulcem z tych foremek zrobić wgłębienie w środku masy na wypełnienie kremem.

Przygotować krem: czekoladki z adwokatem pozbawić czekolady, a nadzienie przełożyć do miski. Dodać do niego ser mascarpone, zmiksować mikserem, po czym powstałą masę nałożyć łyżeczką do zrobionych wcześniej wgłębień i całość położyć na okrągłych biszkoptach.

Tak przygotowane ciastka wstawić na 30 minut do lodówki.

1 komentarz

Pycha, najbardziej lubię z alkoholowym nadzieniem!

Podobne przepisy