Miniaturowe naleśniki z miodem i malinami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1766
Składniki:
- 1 szklanka świeżych malin
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Maliny umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać mleko, wbić jajko i dobrze rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Po rozmieszaniu wsypać szczyptę soli, wlać olej i ponownie rozmieszać. Całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i ponownie dobrze rozmieszać trzepaczką. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i małą chochelką przelać na to wymieszane wcześniej ciasto. Naleśniczki smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować je miodem lipowym, posypać cukrem pudrem i nabić na patyczki szaszłykowe. Wszystko udekorować świeżymi malinami i przełożyć na tackę.
Komentarze (1)
Mega dobre, polecam