Miniaturowe naleśniki z miodem i malinami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1508
Miniaturowe naleśniki z miodem i malinami
fot. PersonalCreations.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych malin
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Maliny umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać mleko, wbić jajko i dobrze rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Po rozmieszaniu wsypać szczyptę soli, wlać olej i ponownie rozmieszać. Całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i ponownie dobrze rozmieszać trzepaczką. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i małą chochelką przelać na to wymieszane wcześniej ciasto. Naleśniczki smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować je miodem lipowym, posypać cukrem pudrem i nabić na patyczki szaszłykowe. Wszystko udekorować świeżymi malinami i przełożyć na tackę.

Komentarze (1)

Mega dobre, polecam

Podobne przepisy

Więcej przepisów