Tosty z jabłkiem i karmelem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2791
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 jabłka Champion
- 2 łyżki syropu klonowego
- Na karmel;
- 200 ml wody
- 30 g cukru
Opis przygotowania:
Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego kromki chleba tostowego i zrumienić z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować karmel: wsypać cukier do rondla, zalać go wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. W czasie gotowania składniki przemieszać drewnianą łyżką kilka razy. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i gotować do czasu utworzenia się ciemniejszej barwy składników. Wtedy wrzucić do tego pokrojone jabłka, wymieszać i razem gotować przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na usmażone wcześniej tosty.
Całość polać syropem klonowym.
Przygotować karmel: wsypać cukier do rondla, zalać go wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. W czasie gotowania składniki przemieszać drewnianą łyżką kilka razy. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i gotować do czasu utworzenia się ciemniejszej barwy składników. Wtedy wrzucić do tego pokrojone jabłka, wymieszać i razem gotować przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na usmażone wcześniej tosty.
Całość polać syropem klonowym.
Komentarze (0)