Przegrzebki w sosie czosnkowym

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5361
Przegrzebki w sosie czosnkowym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos czosnkowy:
  • 2 główki czosnku
  • 2 pomidorki cherry
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek oraz pomidorki pokroić drobno. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie masło stopić na patelni, dodać pokrojony czosnek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidorki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i dokładnie umyć. Potem rozgrzać oliwę na patelni, dodać do przegrzebki, doprawić je do smaku pieprzem oraz solą i smażyć do czasu, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki.

2 komentarze

Dwie główki czosnku do sześciu przegrzebków? "rozgrzać oliwę, dodać do przegrzebki i smażyć". Ani to po polsku, ani z sensem...

Tak 2 główki czosnku do 6 przegrzebek nie inaczej

Podobne przepisy