Kurczak z kukurydzą i sosem pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2134
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- sol
- pieprz
- Na stos pomidorowy:
- 30 g sera mozzarella
- 15 g orzeszków pinii
- 2 pomidory
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonych porzeczek czerwonych
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni i piec do miękkości z obu stron. Upieczone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kolby kukurydzy obrać z liści, zalać je1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do upieczonego wcześniej mięsa. Pomidory oraz ser mozzarella pokroić w cienkie plastry i nałożyć piętrowo na siebie. Suszone porzeczki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posypać nimi pokrojone pomidory i ser. Następnie całość posypać orzeszkami pinii, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i zalać sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)