Pav Bhaji
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5158
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 4 duże ziemniaki
- 4 bułki maślane
- 3 łyżki oleju
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 czerwone cebule
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 kalafior
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 limonka
- 1 zielona papryka chili
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- natka świeżej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania Kalafiora podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych ziemniaków w naczyniu. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie groszek zielony odcedzić z zalewy i dodać do całości. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Jedną pokrojoną cebulę przełożyć na tackę, natomiast kolejną wraz czosnkiem przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zeszklić. Po zeszkleniu dodać pokrojoną paprykę chili, marchew, wsypać garam masala i szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą i wycisnąć sok z połowy limonki. Drugą połowę limonki pozostawić do dekoracji potrawy. Smażone składniki, doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba) i dusić przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na warzywa w naczyniu do zapiekania. Całość razem z bułkami maślanymi wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 10-15 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką kolendry, dodać masło i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało, razem z pozostawioną wcześniej czerwoną cebulą oraz limonką.
Komentarze (0)