Pav Bhaji

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5158
Pav Bhaji
fot. Rishika Palvankar / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 bułki maślane
  • 3 łyżki oleju
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 czerwone cebule
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kalafior
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 limonka
  • 1 zielona papryka chili
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • natka świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania Kalafiora podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych ziemniaków w naczyniu. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie groszek zielony odcedzić z zalewy i dodać do całości. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Jedną pokrojoną cebulę przełożyć na tackę, natomiast kolejną wraz czosnkiem przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zeszklić. Po zeszkleniu dodać pokrojoną paprykę chili, marchew, wsypać garam masala i szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą i wycisnąć sok z połowy limonki. Drugą połowę limonki pozostawić do dekoracji potrawy. Smażone składniki, doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba) i dusić przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na warzywa w naczyniu do zapiekania. Całość razem z bułkami maślanymi wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 10-15 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką kolendry, dodać masło i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało, razem z pozostawioną wcześniej czerwoną cebulą oraz limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów