Spaghetti z cieciorką i parmezanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2535
Spaghetti z cieciorką i parmezanem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g cieciorki w zalewie
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Cieciorkę osączyć z zalewy. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki, wymieszać i dodać jeszcze osaczoną cieciorkę oraz ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów