Warzywa pieczone z szynką i jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1460
Składniki:
- 30 g szynki wiejskiej
- 30 g brukselki
- 4 dymki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 jabłka (Reneta)
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Brukselkę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Następnie szynkę pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych jabłek. Dodać do tego ugotowaną wcześniej brukselkę. Czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do składników. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C do chwili, aż składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)