Warzywa pieczone z szynką i jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1460
Warzywa pieczone z szynką i jabłkami
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g szynki wiejskiej
  • 30 g brukselki
  • 4 dymki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka (Reneta)
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Brukselkę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Następnie szynkę pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych jabłek. Dodać do tego ugotowaną wcześniej brukselkę. Czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do składników. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C do chwili, aż składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów