Gnocchi dyniowe w sosie maślanym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1865
Gnocchi dyniowe w sosie maślanym
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zmiksowanego miąższu z dyni
  • sól
  • Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 szklanki wody z gotowania gnocchi
  • garstka świeżej szałwii
  • sól
  • Ponadto:
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • zielony koperek

Opis przygotowania:

Koperek zielony oraz szałwię umyć i odsączyć z wody.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite ziemniaki przełożyć na stolnice, wsypać do nich mąkę, dodać zmiksowany miąższ z dyni i wbić do tego jajko. Z całości wyrobić ciasto, podsypać je mąką i zwinąć w jeden, długi rulon o grubości 3 cm. Ostrym nożem pokroić go na 2 cm kawałki. Pokrojone ciasto wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie wszystko wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos maślany: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać liście szałwii, wymieszać i smażyć razem przez minutę. Po tym czasie smażoną szałwię z czosnkiem wyciągnąć łyżką i odstawić na bok. Do smażonego masła na patelni wlać 0,5 szklanki wody z gotowanego gnocchi wymieszanej z mąką i śmietaną. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Dodać do tego smażony wcześniej czosnek z szałwią, posypać startym sezamem, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów