Figi pieczone z szynką i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2004
Składniki:
- 20 g pokruszonego sera Roquefort
- 4 świeże figi
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka łuskanych orzechów laskowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek młodej rukoli
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Figi oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Rukolę oraz orzechy laskowe przełożyć na talerz i skropić oliwą z oliwek. Szynkę parmeńską pokroić w drobną kostkę. Figi przekroić na połówki, wyłożyć na nie pokrojoną wcześniej szynkę i tarty ser Roquefort, po czym całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser się roztopi. Potem składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać do rukoli z orzechami na talerzu.
Komentarze (0)