Figi pieczone z szynką i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2004
Figi pieczone z szynką i serem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g pokruszonego sera Roquefort
  • 4 świeże figi
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek młodej rukoli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Figi oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Rukolę oraz orzechy laskowe przełożyć na talerz i skropić oliwą z oliwek. Szynkę parmeńską pokroić w drobną kostkę. Figi przekroić na połówki, wyłożyć na nie pokrojoną wcześniej szynkę i tarty ser Roquefort, po czym całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser się roztopi. Potem składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać do rukoli z orzechami na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów